Kunstneren har bodd og virket i Namsos i over 40 år, og er, som mange allerede har forstått, Arnold Dahlslett. Dahlslett ble 70 år tidligere i år, og har for tida ei stor kunstutstilling på kulturhuset, og slik sett passer det godt at han får Namsos kommunes kulturpris akkurat i år.

Arnold Dahlslett er født i Honningsvåg i 1948. I 1970 startet han studiene ved den velrenommerte Kunst- og håndverksskolen i Münster. Så ble det fire år med studier ved Kunstakademiet i Stuttgart før han tok lektorutdanning i forming ved Statens lærerskole på Notodden.

I Tyskland møtte han et progressivt og pulserende miljø, men hadde også gode muligheter til å studere de gamle mestere. Han fant inspirasjon fra både modernistisk og tradisjonell kunst. Her møtte han også sin kone, Jutta, som også har kunst- og håndverkutdanning.

Lærerutdanningen førte dem til Namsos og jobber på den gang Nauma vgs, senere Olav Duun videregående skole. Elever her har gjennom mange år har fått mulighet til å bli inspirert av pedagogen og kunstneren Arnold Dahlslett.

Selv om det er her i Namdalen Arnold Dahlslett har valgt å leve, er det noe eksotisk over hans geometriske kunst. Det inspirerer alle som kommer i kontakt med den. Samiske og norske helleristninger, norrøne eller arkaiske skrifttegn, av og til i kombinasjon med moderne bokstaver, blir en del av bildeflaten. Dahlsletts reise til Egypt i 1995 har også inspirert kunstneren, og det er lett å se spor av inntrykkene derfra i mange av hans bilder.

Kropper – og spesielt kvinnekroppen, går igjen som motiv i mange av hans nyere bilder. Det er med kjærlighet han framstiller kvinnen på en respektfull og vakker måte.

Dahlslett har hatt en rekke utstillinger og utsmykkingsoppdrag, og er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Nordnorsk kunstmuseum og flere andre museer og offentlige institusjoner og bygg. I Namsos og Namdalen finner vi hans kunst mange steder, blant annet i kommunestyresalen i Namsos, i Namdalshagen, Sykehuset Namsos, Nord universitet, Namdal rehabilitering på Høylandet og kulturhuset Kuben i Grong.

Vi takker Arnold Dahlslett for alle gode kunstopplevelser han har gitt oss, og er glade for at han har gjort denne fantastiske reisa med geografisk utgangspunkt i Namsos.

Og på diplomen som Arnold Dahlslett får i tillegg til 10 000 kroner som vinner av kulturprisen 2018, står det:
«Namsos kommunes kulturpris for 2018 tildeles grafikeren og maleren Arnold Dahlslett. Takk for opplevelsene dine mange kunstverk har gitt oss. Du forener estetikk og godt håndverk og har satt sterke avtrykk. Vi er stolte av at du bor og arbeider i Namsos.»

Juryen har bestått av: Arnhild Holstad, Olav Kristoffer Hegge Selnes, Trine Fagerhaug.

For juryen, ordfører Arnhild Holstad.