Kommunevåpen

Kommunevåpen Namsos kommuneNamsos kommunes byvåpen ble godkjent ved kongelig resolusjon 5.5.1961 og på ny 21.10.1966 etter kommunesammenslåing. Det er tegnet av Hallvard Trætteberg.

Motivet er valgt fordi Namsos er "hovedstad" for den skogrike Namdalen der elgen er "konge". Elghodet er tegnet med hornene utbrettet for at motivet skal fylle skjoldflaten så godt som mulig.

Geografi

Namsos kommune har et areal på 804km². Namsos har hatt bystatus siden 1964.

Kart

Hvordan kommer du til Namsos?
Namsos har egen flyplass med flyankomst og avgang flere ganger daglig, og hurtigbåtforbindelse til Fosnes, Rørvik og Leka. Ekspressbuss går fra Trondheim flere ganger daglig, via Trondheim lufthavn Værnes til Namsos. Trønderbilene har bussruter fra Steinkjer og fra Grong til Namsos.

Kjører du bil, har du flere muligheter. Du kan kjøre E6 fra Steinkjer 7 km nordover til Asphaugen, og ta av riksveg 17 til Namsos. Du kan kjøre til Grong og ta av riksveg 760 vestover mot Namsos, hvor du kommer inn på riksveg 17 ved Bjøra bru, og kjører videre sørvestover mot Namsos. Det er 40 km fra Grong til Namsos.

Byens historie

Historien om Namsos

Namsos ble grunnlagt i 1845. Tre ganger har Namsos blitt så godt som utslettet. Enten av brann eller bomber. Hver gang har gjenreisningen av byen skjedd raskt og med stor entusiasme.
Trelasten har vært Namsos bys fødselshjelper. Siden det første sagbruket ble etablert i 1853, har 11 sagbruk vært i drift i byen. I dag er ett igjen, Moelven Van Severen.
Det var trelasten som bygde opp Namsos, men takket være den ble også byen nærmest utjevnet to ganger. Første gang i juni 1872, da to guttunger lekte med fyrstikker i et uthus. Uthuset tok fyr, og i løpet av få timer var trebebyggelsen blitt offer for flammene. 80% av bebyggelsen ble lagt i aske.

Bare 25 år etter ble Namsos igjen rammet av storbrann. 30. mai 1897 tok det fyr i et sjøpakkhus av en ukjent grunn. I løpet av kvelden sto hele byen i flammer. Bare 20 bolighus og to av sagbrukene sto igjen.
Felles for begge brannene var at oppbyggingen gikk raskt. Det gikk ikke lang tid før hvite plankehus lyste opp blant sorte sotkledde ruiner. Inntil byen var på fote igjen, klarte folk seg gjennom hverdagen med pågangsmot, optimisme og nødhjelp fra resten av Trøndelag. Deriblant telt som ble brukt som provisoriske boliger.
 
Tredje gang byen ble utslettet var på Adolf Hitlers fødselsdag, 20. april 1940. Tyske bombefly gjorde kort prosess, og hele Namsos sentrum lå igjen som en eneste stor rykende ruinhaug. Igjen viste Namsosingene at det skal mer enn ei kule til for en trønder. Byen ble bygd opp, og etter at krigen var over, skjøt gjenreisningen fart for alvor. Senere er byen utviklet til trebyen og kulturbyen slik den fremstår i dag.
 
I 1964 ble Namsos slått sammen med Vemundvik, Klinga og deler av Otterøy kommuner, noe som naturlig førte til en stor økning i folketallet.
 
Namsos bys historielag ble stiftet den 25. mai 2011 med overordnet mål å gjøre byens historie mer tilgjengelig ved å digitalisere materialet dvs. gjøre skrevet stoff og bilder tilgjengelig ved bruk av internett og andre sosiale medier. Hjemmeside

Namsossangen

Melodi: P. M. Engesvik
Tekst: Finn Christiansen
 
Namsos min by, la meg synge din sang,
La meg takke for barndommens minner.
La meg prise deg by, for all glede, all trang
Og hver sorg som mitt sinn til deg binder.
Du ga meg et minne om far og om mor,
om en søskenflokk, om kamerater,
hvert minne om lek der vi herjende for
over tomter og kaier og gater.
Namsos min by, hør jeg elsker din jord
i fra Veien og Vika til bryggen,
der du ligger med Klompen som vern i mot nord
og med Namdalens bygder i ryggen.
Høyt kneiser din kirke, allèer av lønn,
slår sin krets om de rette kvartaler,
og din melodi er sirenenes stønn,
og det språk som en sirkelsag taler.
 
Namsos min by, det som fedre fikk bygd
lå en dag i en branntomts ruiner.
Du blir tømret på ny, dine hjem hviler trygt,
da et ildhav igjen mot deg griner.
Min by, du fikk vist at med livsrett du lå
her på Bråholmens steiner og strender.
For fjerde gang reises mot himmelens blå
din kirke av kjærlige hender.
Namsos min by, det står kuling fra fjord
og nordosten kan fyke om fjellet.
Ja jeg vet nok min by, den er karrig din jord,
og at folket for føden må trelle.
Men likevel vet jeg at her blir mitt hjem
til jeg legges i løvkronens skygge.
Gud gi mine barn og en slekt etter dem
må sin fremtid på Bråholmen bygge.

Noter - til utskrift (PDF)

Kontaktinformasjon

Ta gjerne kontakt med oss!

Telefonnr. til sentralbordet: 74 21 71 00
E-post: postmottak@namsos.kommune.no
Postadresse: Namsos kommune, Postboks 333 Sentrum, 7801 Namsos
Besøksadresse: Namsos samfunnshus, Abel meyers gate 12, Namsos

Turistinformasjon

Telefonliste
Servicetorget