Torleiv vokste opp i en heim med mye sang og musikk. Han begynte å spille i Namsos skolemusikkorps som 10-åring, og har senere fortsatt med sin musiske aktivitet som gitarist i band som «The Hitmakers», trombone og eufonium i Arbeidernes musikkorps, Namsos musikkorps, Veterankorpset, og ikke minst som stødig fagottist, støttespiller, noteforvalter, en periode leder og nå aktiv veteran i Namdal Symfoniorkester og Namdal blåsekvintett. Årets prisvinner er kort sagt en av ildsjelene i Namdalsk musikkliv, i ordets aller beste forstand.

Alle tre sønnene: Øyvind (tubaist og produsent i Stavanger), Åsgeir (trombonist og produsent i Skien), Torgrim (solotrombonist i Operaorkesteret i Oslo), har blitt profesjonelle musikere med klassisk utdanning. Med god støtte i Høknes skolekorps med Torleiv som instruktør og i en periode leder, fikk de også musikken med seg tidlig. Da sønnene også var idrettsinteressert og aktive i fotball og skiidrett, tok Torleiv verv der sønnene deltok. Han var også sterk pådriver for opprettelse av musikklassen på Nauma, nå musikk, dans drama på Olav Duun vg. skole. Torleiv har aldri vært redd for å ta et tak, og har stilt opp ikke minst som tillitsvalgt der det ha vært naturlig og nødvendig, blant annet ved de store oppføringene med over 200 musikere og sangere i henholdsvis «Fredsmessa» av Terje Adde i 2010, og Beethovens niende symfoni i 2015. Disse storsatsingene i og for Namsos-samfunnet har ikke vært mulig å gjennomføre uten Torleivs innsats.

Som ungdom startet han bandet «The Shamrocks» og etter hvert «The Hitmakers» som ble utvidet fra tradisjonell «Shadows-band» med vokalist og to saksofoner. Bandet var et av Trøndelags beste band ut over 60-tallet, og vant Trøndersk mesterskap for popband to ganger. Dersom noen vil se bilde av guttene i velmaktsdagene, er det bare å se på veggen ved scenen på Ullvaren kafe.  Han spiller fortsatt i bandet «Bajazzo» og stiller opp i flere sammenhenger, blant annet med bandkompis og fetter Arnljot Hansen som så vel gatemusiker under martna’n som på institusjoner, for pensjonistforeningen, demenskafeen eller der det er naturlig.

Gjennom sitt brennende kulturelle engasjement arrangerer han «kafekonserter» for så vel unge talenter som etablerte musikere. Prosjektet startet som godt besøkte lørdagskonserter på Kulturkafeen, og videreføres på ulike tidspunkt på Ullvaren Kafe. Og alt han utfører er frivillig og som ulønnet arbeid. Torleiv er en ildsjel på sitt mest tente og kompetente, og det han leverer i og for samfunnet er alltid med høy kvalitet. Torleiv Grong er en meget verdig mottaker av kulturprisen fra Namsos kommune for 2017.

 

Jury: Arnhild Holstad, Olav Kristoffer Hegge Selnes, Trine Fagerhaug

Statutter og tidligere vinnere